Barangkali Kita Tak Perlu Tua Dalam Tanda Tanya

Selalu bila cakap pasal puisi, ada orang yang akan cakap dia tak reti baca puisi. Susah nak faham apa yang penulis nak sampaikan.

Tapi sebenarnya untuk nikmati sesebuah puisi, kalau tak kenal atau tak pernah baca karya-karya penulisnya, kita tak perlu fikir pun apa dalam kepala dia ketika puisi itu ditulis. Malah, kita boleh saja nikmati potongan atau serpihannya.

Masukkanlah pengalaman sendiri atau benda yang memang dah ada dalam kepala dan dada kita. Misalnya dalam sajak Sehabis Menghantar Jenazah oleh Sapardi Djoko Damono. Satu baris yang menarik perhatian ialah, “barangkali kita tak perlu tua dalam tanda tanya.”

Ambil saja luar konteks dan fikirkan pertanyaan apa yang lama kau diami, persoalan tentang diri sendiri. Tulis balik atas kertas A4 dan kau renunglah sepanjang malam. Misalnya kita selalu tertanya-tanya adakah kita boleh lakukan sesuatu yang kita nak atau kita kena buat.

Disebabkan kita terlalu ralit bertanya, kadang-kadang kita lupa untuk bergerak mencari jawapan. Jawapan boleh jadi destinasi akhir, tapi yang paling penting ialah proses dan pengalaman mencari tersebut.

Jika kita terlalu tenggelam dalam pertanyaan, kita tak dapat buat pun benda tu. Kita kaku dan kekal di situ, tanpa beralih kepada persoalan-persoalan baru.

Itulah perbezaan antara mencari dan menunggu jawapan.

Kumpulan sajak Sapardi Djoko Damono

Lain Yang Menarik

Buku Liar

Kalau DuBook Dah Tak Buat Buku, DuBook Buat Apa?

Nintendo sebelum buat konsol game merupakan pengeluar Hanafuda Card, kad yang digunakan oleh para Yakuza untuk berjudi. Peugeot (cara sebut, puh zhow) ubah Kilang Tepung